Lépésről lépésre: Tudatos életmód 2. rész

Előző rész


Idénytermények előtérben


Idényben nem szükséges vegyszerekkel, tápanyagokkal, növekedést stimuláló szerekkel pótolni a hiányzó körülményeket, melynek következtében teltebb ezen termények íze, kedvezőbb a beltartalmuk, az élettani hatásuk és sok esetben az áruk is.


Lehetőség szerint válasszuk a hazait, a termelőit


- kisebb a szállítási út - nincs kényszerérés - nem igényel vegyszeres tartósítást (hamarabb jut el a fogyasztóhoz) - segíti a gazdaságot - élénkíti a termelést - csökkenti a függést más országoktól


Újrahasznosítás


Biztos, hogy minden maradék = hulladék?

Érdemes nyitottan és bátran kísérletezve tekinteni az alapanyagokra, utánanézni az interneten fellelhető rengeteg ötlet és praktika között.

Pl. a karfiol zöldje blansírozás után kiválóan használható a rakottasba, akár levesbe, vagy a friss zsenge (vegyszermentes) retek leveléből nagyon finom pesto készíthető, de a maradék rizsköret is könnyen átalakítható zöldséges fasírttá és persze még számtalan zseniális fogás készíthető elsőre hulladéknak tűnő alapanyagból.


Biztos, hogy minden lejárt = romlott? Természetesen ide nem értve a romlékony élelmiszereket, megfelelő körültekintés mellett számtalan termék (pl. szárazárú) fogyasztható a lejárati idő után is.


Küllem


Az apró, a nagy, az amorf alakú, a kevésbé szabályos, a nem egyforma miért kizáró ok? Biztosan nem lehetnek ezek a termékek is finomak, egészségesek (sokszor épp ezek a termékek a természetesek, vegyszermentesek)...


Megszokás

Megtartva és tisztelve értékes hagyományainkat bátran kérdőjelezzünk meg egy technikát, egy mozdulatot, egy berögződést, ha csak annyi a magyarázata, hogy "így szoktuk", változtassuk, alakítsuk át saját tudásunk, igényeink, értékrendünk szerint.


Költséghatékonyság


mint mellékhatás... Ha odafigyelünk fentiekre, akkor a magasabb ár / érték arány mellett gyakran még megtakarítani is tudnunk, ráadásul sok medicina elkerülhető, vagy kiváltható természetes anyagokkal és még a súlytartásunkra is kedvezően hat.


Összefoglalva a TUDATOS TÁPLÁLKOZÁS


Tisztelet magunk és a családunk iránt: étkezés Tisztelet a természeti és emberi energia iránt: alapanyagok Tisztelet a környezetünk iránt: egység, melynek részei vagyunk


Folytatás következik...

Featured Posts