Legnagyobb szervünk: a bőr

A bőr a szervezetünk első védelmi vonala, egyben a legnagyobb méretű szervük. A szervezet külső védőburkát alkotja, legfontosabb funkciója a szervezet védelme a külső fizikai behatásoktól és a kórokozóktól, ezenkívül az érzékelés és a kiválasztás egyik szerve.

A bőr nemcsak testünk külső burka, hanem célszerű működése révén védi szervezetünket a mechanikai, a fény-, a hő- és a vegyi ártalmaktól, részt vesz a hőszabályozásban és van bizonyos mértékű légző, kiválasztó és felszívó funkciója is.


A bőr felszínén található vékony zsírréteg (bőrfelszíni lipid) faggyúból, szaruzsírból és verejtékből álló ún. v/o típusú (víz az olajban) emulzió; enyhén savas kémhatású, pH-ja 4-6 között változik. Mivel a kórokozók nagy része alapvetően lúgos közegben él, savas közegben elpusztul.


A bőr és a bőr alatti zsírszövet jó hőszigetelő, így passzívan védi a szervezetet a hőingerektől. Az erek és verejtékmirigyek működése révén azonban a bőr aktív hőszabályozó is.

A párolgás és az izzadás segítségével szabályozza a test hőmérsékletét, segít megszabadulni a toxikus anyagoktól és fenntartani a szervezet belső egyensúlyát, ezért nagyon fontos, hogy jó állapotban legyen. A bőr sejtjeinek gyors újratermelődéséhez elengedhetetlenül szükséges a sejtek megfelelő táplálása, a kapillárisokban is élénk vérkeringés, valamint a jó idegi funkciók.


A bőr egészségének megtartása érdekében a legfontosabb, hogy elegendő folyadékot vegyünk magunkhoz, naponta legalább 2-3 liternyi, jó minőségű ivóvizet (a napi folyadékszükséglet nagymértékben függ az életviteltől és az évszaktól is).


Testünk felszínéről folyamatosan pici bőrlemezkék válnak le, havonta legalább egyszer megújul az egész bőrünk.


A szépségápolás során részben pótolhatjuk a bőr nedvességtartalmát, de lehetőleg a természetes alapanyagokból készült termékeket válasszuk, emellett pedig a megfelelő táplálkozás szerepe is nagyon fontos.


Forrás: Wikipedia.org, edenkert.hu, Tárczy Éva gyógyszerész/patikamagazin.hu, Elson M. Haas, M. D.: Skin Enhancement - Manek Márta fordítása/vitalitas.hu

Foto: Internet


NÉZZ KÖRÜL A WEBÁRUHÁZUNKBAN!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Pinterest